Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

Вторник, 16.04.2024
Головна » 2016 » Март » 2 » Незабутня зустріч
15:03:12
Незабутня зустріч

 Перший весняний день приніс тепло у Великочорнокінецьку ЗОШ І-ІІІ ступенів -  тепло спілкування, творчої снаги, довгоочікуваної зустрічі. У цей день завітали до нашої школи дорогі  й поважні гості: відома поетеса України Ганна Костів-Гуска та наші земляки-журналісти Марія Михайлівна Довгошия – Фафруник та Петро Іванович Довгошия. Метою зустрічі було дослідження канви життя великого Кобзаря та бачення геніальної постаті очима сучасного дослідника творчості.

    « Шевченко,- писав Іван Дзюба,- як явище велике і вічне – невичерпний і нескінченний.» Щоб  краще зрозуміти його як нашого сучасника, треба повністю осягнути час, в котрім він жив, і людей, що його оточували.

    Петро Іванович Довгошия привідкрив завісу над питаннями, котрі до сьогодні є таємницями у біографії Т.Г.Шевченка. Одна з них: багатими чи бідними були батьки-кріпаки поета. Як на сьогодні - то зовсім не бідними, адже землі було досить,  а от волі у них не було (а це – найбільше багатство).

    Марія Михайлівна Довгошия – Фафруник розповіла про петербурзький період життя Т.Г.Шевченка. Надзвичайно проникливо звучали рядки із новели « Остання ніч Шевченка» у виконанні авторки.

    А ось зал принишк і з захопленням слухав поетичну розповідь про свою творчість чарівної жінки, палкої патріотки, поетеси, залюбленої у рідний краї та красу українського слова – Ганни Михайлівни Костів – Гуски. Родом вона із села Бабинці Борщівського району. Проживає зараз у місті Борщів. У її доробку низка збірок « Нічлава », «Автограф вірності», «Голгофа», « Страсна дорога» та інші. Багато поезій присвячені геніальним постатям Лесі Українки, Тараса Шевченка. «Лірика Ганни Костів-Гуски- свого роду кардіограма духовного  биття жіночого серця. Вона традиційна – мелодійна, образна,романтично спрямована», - писав про неї Петро Довгошия.

    Поетеса із щирим захопленням слухала виконання власних поезій учнями школи « Остання ніч Шевченка»( Вівчарик Т. 10 клас), «Березень. Гуси прилітають» ( Курняк Діана 6 кл.), « Січові стрільці» ( Гордій Олеся 9 кл). А у виконанні хлопців Т. Ляховича, М.Романця, Б.Кучера, Т.Федуня прозвучала пісня на слова Т.Шевченка «За байраком байрак».

    Справжнім відкриттям поетеси був дебют пісні на її слова:

-Природо! В нас одна душа,

-Мені сестрою ця калина,

- І я не винна, я не винна,

-Що виросла з її куща

у виконанні молодих вчителів О.М.Сороцької та М.С.Козловського.

    Зустріч була теплою, щирою і дуже цікавою.

« У переддень Шевченківських днів ми ще раз причастилися глибиною Кобзаревого духу, увібрали в себе ту цілющу воду людської душі, котра черпається з глибини наших предків, із книг наших сучасників – поетів, журналістів», - такими словами завершила нашу зустріч директор школи Ганна Іванівна Клапків. А всі вчителі та учні висловили щиру подяку за мудре, цілюще слово бурхливими тривалими оплесками.

                                              Вч. укр. мови та літератури 

                                                    Я.П. Мединська

                                                                     Л.В.Харук

Переглядів: 802 | Додав: adminosvita | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: