Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

Пятница, 26.04.2024
Головна » 2016 » Ноябрь » 30 » «ЛЮБИЛА СВІЙ НАРОД СЕРЦЕМ І ЖИВИМ ДІЛОМ»
09:34:03
«ЛЮБИЛА СВІЙ НАРОД СЕРЦЕМ І ЖИВИМ ДІЛОМ»

 Маленька жінка… Ніжна та тендітна,

 Але завзяття їй не позичати!

 І у часи для України грізні

 Вона народ уміла захищати.

Не підкорялась жодній чужій владі.

 Відстоювала правду без страху.

До боротьби відважно закликала

 Й підтримувала вольності жагу.

        Згадуючи видатних західноукраїнських діячів минулого, ми з особливою пошаною називаємо ім’я талановитої письменниці, педагога, однієї з організа-торів жіночого руху в  Галичині Іванни Омелянівни Блажкевич –сучасниці Іва-на Франка і Василя Стефаника. Про цю жінку ходили легенди і за її життя, і після нього. Вона залишила по собі цікаву літературну спадщину і світлу па-м’ять серед галичан. Твори її жили в пам’яті народній, передавались з уст в уста. Це, напевно, найбільше щастя митця, коли твоя муза, твоя щира душа плекається народом упродовж десятиріч. Щирий, сильний голос вірної дочки народу визнаний офіційно лише в 1963 році, коли її було прийнято до Спілки письменників України.
        Іванна Омелянівна була українською патріоткою. Її завжди оточували кра-щі представники української інтелігенції, письменники.   Усе життя Іванни Блажкевич — це бойова лінія. Прожила вона довго, та жодній владі до вподоби не була. Ця сильна, мужня жінка не зламалася, своє обдарування віддала само-відданій державницькій ідеї. Україна, державність, незалежність рідного краю – основа життя, творчості, громадської діяльності письменниці.

       130 років пам’яті – саме у такому форматі вшановуємо цьогоріч цю дивовижну українку.

       З цієї нагоди вчителі української мови і літератури  Джуринської ЗОШ І-ІІІ ступенів Ріба М.А. та Квасниця О.Я. підготували  літературно-мистецьке свято «Добре бачиться тільки серцем». 

        Воно стало справжньою оазою українства, бо розкрило усім присутнім силу незламного духу нескореної Іванни, яка на олтар державності пожертвувала долі власних, невинно убієнних польськими шовіністами дітей, яка ніколи не зреклася ідеї світла для України, для свого народу. Штрихи її нелегкої страдницької долі, поезія, що линула з дитячих уст, під музично-інформаційний супровід презентації «Відданість – гідна подиву» не залишили байдужими присутніх. Ведучі свята Стадник Уляна та Каплунова Анастасія  емоційно та проникливо вели глядачів шляхами життєпису Іванни Омелянівни, а поетичні вкраплення з дитинства знайомих творів улюбленої  письменниці у виконанні різновікових груп школярів викликали теплі та приємні враження.

     На святі була присутня також гостя із Луганщини Уженко Ірина Вікторівна, яка у форматі проекту «Змінимо країну разом», зініційованого Міністерством освіти і науки України, перебувала у Чортківському районі з метою обміну досвідом в освітній сфері. Це створювало особливу атмосферу гордості за велику доньку України, про яку, можливо, не чули на Сході, але тепер обов’язково дізнаються.

          Прикладом для кожного, хто хоче прислужитися рідному народові, повинні бути сама авторка та герої її творів. Письменниця твердо вірила у волю і державність України, але суверенність воскресла для українців вже після її смерті. А сьогодні ми по праву можемо її назвати вчителькою нашої державності.

    Шанування пам’яті Іванни Блажкевич сьогодні — це воскресіння авторки, її творчого духу, А її життя і творчість — хресна дорога за часів Австро-Угорської імперії, пихатої панської Польщі, сталінського «раю».

     Ні нагород, ні слави не хотіла.

     Сидіти, склавши руки, не могла.

     Іванно Омелянівно Блажкевич…

     Ти справжньою вкраїнкою була.

Іванна Блажкевич — видатна постать у розвою української літератури, культу-ри. Її подвижництво та відданість – гідні подиву.

 

Квасниця О.Я.,

вчитель української мови і літератури Джуринської ЗОШ І-ІІІ ступенів

 

Переглядів: 525 | Додав: adminosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: