Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

Суббота, 20.04.2024
Головна » 2015 » Май » 27 » Свято козацької душі
07:36:50
Свято козацької душі

     22-23.05.2015р. на базі урочища «Білавіно» с. Ягільниця відбулася дитячо-юнацька військово-патріотична гра «Сокіл» («Джура») із залученням учнів 10 класів 22.05.2015р. («Сокіл») і 5-8 класів 23.05.2015р. («Джура»).

      Учасниками змагання стали 26 шкільних команд. У грі «Сокіл»  взяли участь 10  ЗОШ І-ІІІ ст., а у «Джурі» - 16  ЗОШ І-ІІ ст. Яскраві емоції, чудова весняна погода – все сприяло успішному проведенню гри. Такі змагання щорічно проводяться з метою виховання у юнаків та дівчат глибоких і твердих національно патріотичних переконань, підготовки молоді до творчої праці, до військової служби та захисту своєї Батьківщини , формування і виховання  високих морально-психологічних та морально-бойових якостей - мужності, сміливості, рішучості, відваги, стійкості, наполегливості, дисциплінованості, ініціативності на теренах відновлених національних козацьких педагогічних традицій, покращення роботи з допризовної підготовки, забезпечення єдності виховання, розвитку, сприяють формуванню у молодого покоління патріотичної свідомості, національної гідності, готовності до виконання громадянського і конституційного обов'язку, подальшого вдосконалення форм учнівського самоврядування.    

     В Україні джурами завжди називали молодих вихованців, зброєносців і помічників досвідченого козака. За цей час гра «Сокіл» («Джура») зарекомендувала себе як найбільш вдала форма позашкільної роботи з виховання молоді.

   Сама програма етапу гри «Сокіл» (22.05.2015р., ЗОШ І-ІІІ ст.) включала кілька видів змагань:

  1. Стройовий впоряд.

2. «Смуга перешкод».

3. Стрільба.

4.Рятівник (теоретичний).

5. Конкурсні види:

5.1. Гра «Відун» (військово-історичний конкурс);

5.2. Конкурс "Візитка рою".

5.3. Таборування.

А  програма гри «Джура» (23.05.2015р., ЗОШ І-ІІ ст.) включала

  1. Стройовий впоряд.

2. Спортивні змагання:

- метання м’ячика в ціль;

- човниковий біг;

- перетягування канату.

3. «Смуга перешкод».

4. Конкурсні види:

а) топографічна підготовка;

б) таборування.

  Школярі зізнаються, що такі змагання пригодяться і в буденному житті, адже гра дає їм патріотичне виховання на державотворчих героїчних традиціях українського козацтва. Самі організатори дійства запевняють, що популяризація серед молоді військово-прикладних видів спорту, туризму і краєзнавства, активного дозвілля, вшанування борців за незалежність України, сприяє фізичному загартуванню юних українців засобами фізичної культури та спорту. 

 За результатами змагань переможцями у грі «Сокіл» визнано:

Ягільницьку ЗОШ І-Ш ступенів– І місце;

Великочорнокінецьку ЗОШ І-ІІІ ступенів та Джуринська ЗОШ І-ІІІ ступенів- ІІ місце;

Заводську ЗОШ І-Ш ступенів – ІІІ місце.

Переможцями у грі «Джура» стали:

Милівецька ЗОШ І-ІІступенів – І місце;

Білівська ЗОШ І-ІІІступенів – ІІ місце;

Бичківська ЗОШ І-ІІ ступенів та Скородинська ЗОШІ-ІІ ступенів – ІІ місце.

   Команди    Ягільницької ЗОШ І-Ш ступенів  та Милівецької ЗОШ І-ІІст. будуть брати участь в обласному етапі гри «Сокіл» («Джура»), який відбудеться 8-12 червня ц.р. на території дитячої турбази «Карпати» (с.Кам»янка Сколівського району).      

    Радість і піднесення учнів від  військово-патріотичної гри розділили  депутат Верховної Ради України Олег Степанович Барна, голова Чортківської райдержадміністрації Михайло Федорович Сташків, начальник відділу освіти І.М.Гулька, завідувач районним методичним кабінетом С.М.Петрів, працівники відділу освіти та районного методичного кабінету.

  До речі, відбіркові ігри нині відбуваються по всій Україні. Ті рої, які покажуть найкращі результати візьмуть участь у Всеукраїнському зборі – «Джура-2015: Хортиця», що відбудеться у Запоріжжі на острові Хортиця.

Переглядів: 679 | Додав: adminosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: