Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

Четверг, 18.04.2024
Головна » 2015 » Март » 16 » Йде по світу Шевченкова слава.
15:45:13
Йде по світу Шевченкова слава.

         

Його геній вродив рясно, як святе дерево,

чиє віття простяглося крізь часи,

чиї плоди люди завжди будуть цінувати.

Є. Камілару

                  

            Народ, якому пощастило відкрити і висловити свою творчу ідентичність, своє глибинне самопізнання, базу національної культури, осягнув це могутнім словом свого національного пророка. Серед тих щасливих, вибраних народів є і ми, українці. І ось чому. Поляки дістали Міцкевича, німці – Гете, англійці мають Шекспіра, італійці – Данте. Росія гордиться своїм Пушкіним, а ми, українці – Тарасом Шевченком. Його безсмертне ім’я і неповторні твори уже 201 рік живуть у серцях народу, в його мріях і сподіваннях, пробуджуючи щирі й благородні почуття.  Ніщо і ніхто  не в змозі притупити гостру актуальність його слова для кожного з наступних поколінь, адже вся його велика спадщина — поезія, проза, мистецтво — усе пронизане любов’ю до України, до людини.  Твори Великого Кобзаря могутніми і чистими потоками влилися в неосяжний океан світової культури, коштовними перлинами збагативши скарбницю загальнолюдських здобутків.

                                 

          І знову - березень... І знову линуть до нас думи геніального українського поета.... Традиційно вчителі та учні Чортківського району у цей весняний час звертаються до Тараса Шевченка, до постаті, яка у своїй величі була, є і залишиться ні з чим незрівнянною, невичерпною для людського подиву й осягнення. З метою належного вшанування пам’яті Великого Кобзаря, як визначної історичної постаті і національного символу, який консолідує українську націю до активного державного самотворення, єднання в сім’ї європейських народів, формування національної  ідентичності та колективної етнонаціональної цілісності країни, протягом березня 2015 року проведено комплекс системних заходів інформаційно-просвітницького змісту «Шевченківська весна-2015» під гаслом Революції Гідності «Борітеся - поборете, Вам Бог помагає».

             

             Мистецькі програми присвячувалися  всім, хто відстояв нашу можливість сьогодні вільно читати Шевченка, хто загинув за гідність і людську честь, всім, хто ще знаходиться на лікуванні, героям Небесної сотні. Освітяни зробили ще один крок назустріч Великому Кобзарю, згадуючи його як геніального поета, великого художника та  незмінного духовного провідника української нації.

           Словесниками району було проведено тематичні уроки, бесіди, літературні години,   конкурси читців Кобзаревих поезій, інформаційні хвилинки «Незабутній Шевченко», літературні читання «Вінок Кобзареві!», конкурси на кращого знавця життєвого і творчого шляху Т. Шевченка «Що? Де? Коли?»,  літературно-музичні композиції «На перехресті музи й долі»,  вечори вшанування пам’яті  " Вклоняємось Великому слову Тараса", тощо. Кращому сприйняттю особистості митця сприяли  книжкові та художні виставки, експозиції. Учителі та учні довели, що, звертаючись до Кобзаря, вони «причащаються вічністю», мудрішають, духовно зростають, бо Тарас Шевченко для кожного свідомого українця є символом незламності духу, патріотизму й щирої любові до України.

                     

                                   

           Загалом, уся робота вчителів – словесників  була спрямована на те, щоб для сучасників, в першу чергу - для молоді, були розкриті всі грані таланту цієї видатної особистості. Тому, головною метою  усіх заходів , проведених у школах,  стала популяризація творчої спадщини Кобзаря, розкриття актуальності його літературних творів, життєвих поглядів та ідейних пріоритетів.  Його спадщина і сьогодні визначає ті духовні орієнтири, за якими повинна розвиватися наша  молода  держава. Тому що Тарас Григорович зробив велетенський внесок у пробудження і формування національної свідомості українського народу, в розвиток української та світової культур. Його  спадщина є не лише національним надбанням української словесності, а й дорогоцінністю у скарбниці світової літератури.

                    

               Вивчаючи творчість великого сина України, словесники довели, що вона має світове значення. Ось кілька висловлювань з цього приводу: "Тарас Шевченко не має собі рівних у світовій літературі" (Курелла, Німеччина); "Поки б'ються серця людей, звучатиме і голос Шевченка" (Хікмет, Туреччина); "Він був найбільш народним поетом з усіх великих поетів світу. Поезія Шевченка була явищем єдиним і неповторним. Немає для неї відповідника в світовій літературі" (Якубець, Польща).

Чеський поет і перекладач поезії Шевченка писав:«У світовій поезії немає творів, які були б для чеського народу ближчими, ніж твори Тараса Шевченка».

Польський поет Леонард Севінський ще в 1861 році писав: «Велика це людина - Тарас Шевченко, велика сама собою, ще вища величчю дум мільйонів, що знайшли свій вияв у натхненні його пісні.»

              Слова Великого Кобзаря стали пророчими для усіх поколінь і є актуальними в наш час; з упевненістю можна сказати, що забутими не будуть ніколи, адже допоки живе народ, житимуть і його герої.   Здається, ці вірші ми знаємо напам’ять з дитинства, але треба щоденно читати Шевченка, поширювати його поезію серед своїх друзів, колег, однодумців, рідних і близьких. Нехай Шевченко буде у нашому житті і серці як вічний вогонь, що ніколи не згасне. Адже його вогник любові до Вітчизни, який «горить» у безсмертних творах, ми, нащадки, будемо завжди берегти у своєму серці. Його повчальний вислів «Учітесь, читайте, і чужому научайтесь, й свого не цурайтесь» назавжди закарбується у нашій пам’яті. Його слова: «Єднайтесь, браття!» були і залишуться вічним покликом для українського народу.

     Отже,  на уроках української і світової літератур намагаймося показати світову велич Кобзаря, його значимість для всіх людей на планеті, розкриваймо неосяжність його таланту, визначаймо  роль великого сина українського народу в літературній спадщині, культурі українського народу, виховуймо  почуття національної гідності, гордості за великого патріота України, прививаймо любов та шану до слова українського та дорожімо  Шевченком. . Нехай Шевченкове ім’я об’єднає нас незалежно від поглядів та переконань задля щасливого майбутнього рідного краю.

         Хочеться вірити, що, вступаючи в нове тисячоліття, на нашому  шляху завжди будуть Тарасова пристрасть, Тарасова мужність, Тарасове невмируще слово!

                                                                                 методист РМК - Махно Світлана Іванівна

Переглядів: 651 | Додав: adminosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: