Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

Четверг, 25.04.2024
Головна » 2015 » Август » 21 » Від коренів до демократії
07:56:56
Від коренів до демократії

       Відповідно до угоди про партнерську співпрацю між Чортківським районом та Тарнобжецьким повітом Республіки Польща, завдяки заступнику голови Чортківської районної ради Хруставці Л.М. та керуючому справами виконавчого апарату з однієї сторони та фундації «Люди. Досвід. Культура.», координатору проекту «Від коренів до демократії» Даріушу Буковському з другої сторони, 20 дітей Чортківського району відпочивали в с.Гожіце Тарнобжецького району.

      В рамках проекту для них були проведені уроки польської мови, уроки танців, спортивні та режисерські заняття, організовані цікаві екскурсії до найстарішого міста Польщі Сандомєжа, в якому екскурсовод ознайомила нас з видатними місцями, провела 470- метровою Підземною Туристичною Трасою, розповіла історичні легенди та найцікавішими для дітей були відвідини зброярні, на порозі якої нас чекав молодий, привабливий рицар, який провів екскурсію по музею. Хлопці і навіть дівчата змогли одягнути на себе рицарське вбрання, а хто з дівчат не захотів випробувати себе в ролі Жанни Д’арк, з задоволенням переодягалися в пишні сукні середньовічних панянок. Також запам’ яталася дітям екскурсія до найціннішої пам’ ятки польського Відродження - замку  в  Бараново Сандомєжскім. Та найнезабутніші враження отримали діти від екскурсії до Ланцутського замку. Замок Любомирських і Потоцьких у Ланцуті – справжня скарбниця національної історії і культури Польщі. Чудові інтер’ єри, твори мистецтва, відкритий музей колясок і упряжок, оранжерея в Рожевому саду – все це залишилося в пам’ яті дітей назавжди. Надзвичайно цікавими  були і спортивні заняття на майданчику «Орлик» зі штучним покриттям, де  діти каталися на роликах, грали баскетбол, волейбол, футбол, великий теніс. Футбольний матч «Україна-Польща» здружив  хлопців і дівчат двох дружніх країн. І хоч кожен з учасників матчу хотів виграти, гра закінчилася з рахунком 3:3, а зараз вони стали друзями в соцмережах, пізнаючи один одного та дізнаючись більше про сусідню державу.

       Десять днів промайнуло дуже швидко. Настав прощальний вечір, на якому ми, українці, повинні були показати нашим польським друзям чого навчалися за цей час. Імпреза була відкрита найвідомішим польським танцем полонезом. Діти також декламували вірші польських поетів, грали сценки, співали пісні. Та коли настала друга частина виступу, українська, наші діти ще раз доказали, що вони найталановитіші діти в світі. Не розуміючи української мови, кожен з поляків зрозумів про що виступ, слухали,  затамувавши подих і не стримуючи сліз. Не зміг стримати сліз навіть посол до сейму Польщі Мирослав Плюта. Хоч як спекотно було в залі, ні польська влада, ні молодь не спішили  покидати її, підходили до нас керівників (Яблонь Т.В. та Гайовської Н.Д.),  до дітей, дякували за прекрасний виступ, пригощали солодощами та вручали подарунки.

      Від імені всіх батьків і дітей хочемо ще раз подякувати за велику працю, гостинність і доброзичливість нашим польським партнерам: координатору проекту «Від коренів до демократії» Даріушу Буковському, співавторам проекту п. Ілоні, п. Магді Вронській, п. Янушу, організатору спортивних занять, п. Андрію, професору університету ім..Яна Коханського в м. Кельци,

п. Беаті Щипень, нашій колезі і подрузі, яка постійно піклувалася про навчання, відпочинок і дозвілля дітей та всьому депутатському корпусу Чортківської районної ради, які своїм голосуванням підтримали  українсько - польську співпрацю.

       Надіємось, що друга група, яка зараз перебуває на відпочинку, після приїзду також поділиться своїми враженнями про Польщу.

 

                                                                     Н.Д.Гайовська, методист Чортківського

                                                                     районного методичного кабінету.

                                                                     Україна - Польща      

Переглядів: 715 | Додав: adminosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: