Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

Пятница, 26.04.2024
Головна » 2016 » Февраль » 24 » День рідної мови у Великочорнокінецькій школі
10:01:56
День рідної мови у Великочорнокінецькій школі

Мова кожного народу

                                                                                         Неповторна і своя.

     Відзначення Дня рідної мови, що припадає на 21 лютого, вже давно стало доброю традицією Великочорнокінецької школи І-ІІІ ступенів. Інтелектуальні мовні ігри, інформаційні лінійки, конкурси плакатів на мовознавчу тематику, а ще цікаві інтерв’ю та літературні читання, - так насичено з року в рік пропагується в нашій школі любов до рідної мови. Цього разу тематичну лінійку провели учні 10-го класу (Класний керівник – Данилишин Н.П.). Усім було цікаво дізнатись, що найдавніша згадка про українську мову датована 858 роком, а вперше українську мову було прирівняно до рівня літературної мови наприкінці XVIII століття, після виходу 1798р. першого видання «Енеїди», І.Котляревського. Саме його і вважають зачинатилем нової української літературної мови.

     Заснування Дня рідної мови має велике значення, адже за оцінками фахівців, із понад 6000 мов, які нині існують у світі, значна частина перебуває під загрозою зникнення у найближчі десятиріччя. Щороку, на жаль, повністю перестають вживатися близько десяти мов.

     У важких життєвих та національних перипетіях зберегли наші предки для нас рідну мову. Тепер від нас залежить, чи передамо ми її нащадкам.

     І.Огієнко писав:»І поки живе мова – житиме й народ, яко національність… От чому мова завжди має таку значну вагу в національному рухові, от чому ставлять її на перше почесне місце серед головних наших питань».

Вчителі української мови: Мединська Я.П.,Харук Л.В.

Переглядів: 477 | Додав: adminosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: