Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

Суббота, 20.04.2024
Головна » 2017 » Апрель » 3 » «Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття!»
14:36:23
«Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття!»

 

Ти слухав Кобзаря?

Ти чув його печаль,

Що піснею лилася з-під струн?

Горіла, мов зоря, і сяяла, як жар

Висока пісня Кобзаревих дум.

Дзвенить вона і досі у серцях

Відлунюється в співі журавлів –

Великим Кобзарем оспівана в віках

 Чарівна мова рідної землі.

 

       Геніальний поет цілком справедливо посідає перше місце серед ВЕЛИКИХ УКРАЇНЦІВ, був і залишається духовним батьком нашого народу. Автор безсмертного „Кобзаря” все своє життя присвятив боротьбі за визволення українців від соціального і національного поневолення.

     А чи не є актуальними й сьогодні слова Кобзаря: «Чия правда, чия кривда, і чиї ми діти?». Або ж такі: «Якби ви вчились, так, як треба, то й мудрість би була своя», — чи не нам вони адресовані?

      Для всіх поколінь Шевченкові поезії будуть актуальними завжди, адже написані людиною, яка поєднувала в собі геніальність і простоту водночас, і не помітити великої любові поета до України просто неможливо.

      Протягом  Шевченківських днів у Палашівській ЗОШ І-ІІ ст. були проведені  інформаційні години, літературні вікторини, конкурс дитячих малюнків, а 14 березня у нашій школі  було проведено засідання вчителів української мови та літератури та вчителів  музичного мистецтва Джуринського методичного округу. До їхньої уваги було представлено  літературно-музичну композицію «Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття», яку підготували вчитель української мови і літератури Ковбель Мирослава Василівна та вчитель музичного мистецтва Слободян Уляна Володимирівна.

         Усі із захопленням слухали юних декламаторів – учнів 1-4 класів. На фоні мелодій на слова Шевченка школярі 5-9 класів майстерно читали улюблені вірші  про дитинство поета, красу природи, справжнє кохання. До глибини душі вразило присутніх майстерне виконання учнями 5-9 класів інсценізацій драматичних творів з нелегкого життя Кобзаря «Гайдамаки», «Тарас у наймах», «Мені тринадцятий минало» та гірку  жіночу долю у сценках «Тополя», «Катерина», «Наймичка».

Також вразив всіх гостей свята танець-інсценівка «Зацвіла в долині червона калина». У виконанні учнів та вчителів школи прозвучали  пісні   «Садок вишневий коло хати»,  «По діброві вітер виє», «На високій дуже кручі»,  «Тече вода з-під явора», «Шевченкові рядки», «Тополя». На завершення вшанували пам'ять великого Кобзаря спільним виконанням пісні «Реве та стогне Дніпр широкий».

            Діти торкнулися серцем Шевченківських поезій, пройнялися їхнім духом, «незлим тихим словом» згадали свого пророка, який залишив нам такі прекрасні твори.

        Шануймо мислителя і пророка, поета, художника, борця за волю нашої держави і завжди пам’ятаймо його заповіти:

«Свою Україну любіть,

Любіть її во время люте,

В останню тяжкую минуту

за неї Господа моліть».

 

 Педагогічний колектив Палашівської ЗОШ І-ІІ ст.

Переглядів: 391 | Додав: adminosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: