Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

Пятница, 29.03.2024
Головна » 2017 » Ноябрь » 29 » Семінар-практикум вчителів української мови та літератури в Полівецькій загальноосвітній школі І-ІІ ступенів
11:48:58
Семінар-практикум вчителів української мови та літератури в Полівецькій загальноосвітній школі І-ІІ ступенів

     22 листопада 2017 року  на базі  Полівецької загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів  відбувся районний семінар-практикум   вчителів української мови та літератури на тему:  «Розвиток індивідуальних здібностей учнів як складова особистісно зорієнтованого навчання на уроках літератури рідного краю» .

 

Проблеми, більші і малі,

Нам якось вирішити вдасться.

Ми народились на землі –

І це найбільше в світі щастя.

    Ці рядки стали життєвим кредо незрячої поетеси Тетяни Фролової, до творчості якої причастилися учасники нашого філологічного зібрання.  Письменниця – незвичайна. Її творчість, а пише вона поезію, прозу, а також казки, сповнена щирістю і життєлюбством. Кожен може взяти з неї приклад, адже втративши зір у два роки, вона не втратила життєвого оптимізму і доброти.  Від уроку - зустрічі у літературній кав’ярні «Розкрилене серце Тетяни Фролової», презентованого вчителем Стасишин Л.Б. та учнями школи, присутні отримали справжню естетичну насолоду. Поезії Тетяни Іллівни – то цілющий бальзам для очищення душі кожного від зневіри, невдач, джерело оптимізму для тих, кому його не вистачає.

  Наступним акордом семінару став виховний захід « Героям Небесної Сотні присвячується …». Щемко і зворушливо звучала поетично-пісенна композиція про болючі проблеми сучасності, патріотизм та силу єдності, майстерно підготовлена учителем зарубіжної літератури  Мегас О.В. разом зі своїми вихованцями. 

      Предметом обговорення теоретичної частини семінару стало питання  «Розвиток індивідуальних здібностей учнів як складова особистісно зорієнтованого навчання на уроках літератури рідного краю».

    «Саме особистісно орієнтований урок літератури рідного краю,  ̵̵  наголосила методист РМК Махно Світлана Іванівна,   ̵̵  надає усі можливості учням для конструктивного спілкування, формування власної самооцінки, самореалізації навчальної діяльності і має величезні можливості для становлення учня: як особистості, як читача,  прищеплюючи  повагу до життєпису видатних людей краю». Продовжила творчі роздуми керівник РМО вчителів української мови і літератури  Гикава Л.Я.,  презентуючи модель уроку у 8 класі з української літератури за твором Лесі Українки «Давня казка». «Надзвичайно важливо на уроках літератури навчити бачити прекрасне, також сприймати навколишній світ, правильно і образно висловлювати думки, – акцентувала Любов Ярославівна. – Робота ця клопітка, об’ємна, потребує мудрого вчителевого наставництва».

    Компетентнісний, діяльнісний, особистісно зорієнтований підхід  до навчання, акцент на відродження національної гідності, патріотизму й громадянської зрілості особистості - ось  результат праці творчого учителя - словесника у звичайній сільській школі, де навчається лише 50 учнів, проте виховується гідне майбутнє нашої держави.  

   Оглядом новинок методичної літератури та підбиттям підсумків роботи завершилася ще одна творча зустріч вчителів української мови та літератури Чортківщини.

   Літературна кавярня зачинилась. А серце ще довго грітимуть животрепетні слова Тетяни Фролової: « Я іду до вас, люди, і несу на своїх долонях розкрилене своє серце. А в ньому – рядки моїх віршів, мелодії моїх пісень і любов до вас, до всього білого світу.

 

Ріба Марія Антонівна,

вчитель Джуринської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів

Переглядів: 566 | Додав: adminosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: