Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

Четверг, 25.04.2024
Головна » 2016 » Ноябрь » 28 » Районний семінар-практикум вчителів зарубіжної літератури на базі Великочорнокінецької ЗОШ І-ІІІ ступенів
10:46:34
Районний семінар-практикум вчителів зарубіжної літератури на базі Великочорнокінецької ЗОШ І-ІІІ ступенів

    23 листопада у Великочорнокінкецькій ЗОШ І-ІІІ ступенів відбувся районний семінар-практикум учителів зарубіжної літератури  на тему: «Формування в учнів на уроках зарубіжної літератури мотивації до навчальної діяльності та саморозвитку в контексті компетентнісного підходу до навчально-виховного процесу».

     Директор школи Клапків Г.І. привітно зустріла учасників семінару, провела їх затишними коридорами, показала оснащені шкільні кабінети, познайомила з вчителями.

    Семінар розпочала методист РМК Махно С.І.  тренінгом «Що перетворює людей на команду», який допоміг ближче познайомитись вчителям-словесникам, створив доброзичливу й  робочу атмосферу.

     Продовженням семінару-практикуму став інтегрований урок із зарубіжної літератури  в  11 класі на тему: « Анна Ахматова (1889-1966)».

    Учитель С.М. Ткачук розпочала заняття ліричним вступом, поезією Ліни Костенко «Напитись голосу твого». В ході уроку учні познайомились із канвою життя поетеси, літературними течіями, що панували на початку

    ХХ ст. в Росії та Україні. Оригінальною та інтригуючою була імпровізована зустріч українських поетів М.Зерова, М. Семенка, Є.Плужника з Анною Ахматовою в арт-кафе «Бродячий собака», котру майстерно зіграли учні-актори 11 класу.

    Кульмінацією уроку стало ознайомлення школярів з епохою сталінських репресій, що спонукали поетесу до написання безсмертного «Реквієму».

«Я була тоді з моїм народом,

Там , де мій народ, на лихо, був …»

     Усіх вразило проникливе виконання уривків «Реквієму» ученицею 10 класу Олесею Гордій.

   Цікавим моментом уроку була віртуальна подорож українськими стежками поетеси, бо саме українська земля виростила  в її душі паростки творчості , влила  в  неї поетичний талант та оригінальний світогляд.

   Заключним акордом уроку стало читання учнями улюбленої поезії Анни Ахматової в оригіналі. Адже мова ніколи не була причиною розбрату слов’янських народів, а , навпаки, полум’яне слово Шевченка, Лесі Українки, Анни Ахматової, Бориса Пастернака  гуртували народ, об’єднували його.

    Після уроку методист С.І.Махно запросила всіх учасників семінару до обговорення та висвітлення заздалегідь підготовлених питань, зокрема, «Сучасний урок зарубіжної літератури у контексті компетентнісного підходу(Квасниця О.Я., керівник РМО, вчитель зарубіжної літератури Джуринської ЗОШ І-ІІІ ступенів); «Компетентнісно-орієнтовний урок – шлях до набуття школярами життєвих компетентностей, формування в них творчої особистості (Дячок С.О., вчитель зарубіжної літератури Колиндянської ЗОШ І-ІІІ ступенів). З новинками методичної літератури у фахових журналах ознайомила всіх вчитель зарубіжної літератури Залісянської ЗОШ І-ІІ ступенів Дунчак Г.Я.

   Семінар пройшов у робочій та творчій атмосфері й надихнув учасників до пошуку нових, компетентнісних підходів у  навчально-виховному процесі.

Вчитель зарубіжної літератури : С.М.Ткачук

 

 

Переглядів: 718 | Додав: adminosvita | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: