Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

Четверг, 18.04.2024
Головна » 2017 » Декабрь » 12 » «Пошук продуктивних форм і методів викладання зарубіжної літератури з метою виховання в учнів духовності й високої інтелектуальної культури
12:14:17
«Пошук продуктивних форм і методів викладання зарубіжної літератури з метою виховання в учнів духовності й високої інтелектуальної культури

  6 грудня 2017 року на базі Косівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів відбувся семінар-практикум вчителів зарубіжної літератури на тему: «Пошук продуктивних форм і методів викладання зарубіжної літератури з метою виховання в учнів духовності й високої інтелектуальної культури».

   Як приємно, коли посеред зимового холоду нас огортає людська турбота, кимось створений саме для тебе затишок, - і тоді на душі одразу теплішає, а серце сповнюється світлими думками та бажанням робити світ кращим.Саме у такій атмосфері проходило засідання районного методичного об’єднання вчителів зарубіжної літератури, яке розпочалося з уроку у 7 класі на тему: «Джеймс Олдрідж «Останній дюйм». Віра у внутрішні можливості людини, подолання нею життєвих випробувань, здатність до порозуміння. Утвердження сімейних цінностей». Заняття провела вчителька Косівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Ставнича Ірина Віталіївна. Педагог блискуче впоралася із метою і завданнями, які поставила перед собою та дітьми. Були вдало застосовані традиційні прийоми і технологічні новинки, такі як рольова гра (інтерв’ю з письменником), учнівська наукова розвідка про котячих акул. Проблема збереження сім’ї, стосунків між батьками і дітьми захопила і учнів, і вчителів. Допомогла цьому евристична бесіда, під час якої учні з допомогою Ірини Віталіївни дійшли до власних висновків. Разом вони уклали «Поради для батьків» від дітей і навпаки. Зануритися у текст також допомогла гра Fishbone,        з допомогою якої діти вибудовували «кістяк» риби, добираючи цитати з твору. Обговорюючи урок, вчителі зазначали актуальність теми сімейних цінностей, проблеми спілкування дітей і батьків. Питанням збереження сім’ї зараз займаються багато інституцій і педагогічна наука в тому числі. Не секрет, що в сучасному світі родинні цінності занепадають і руйнується саме поняття сім’ї. Саме на уроці, який провела Ірина Віталіївна, діти говорили про те, що хочуть бачити біля себе тата і маму, які піклуватимуться про них, проводитимуть з ними вільний час. Думка про єдність у родині стала лейтмотивом всього уроку.

   Махно С.І., методист РМК, наголосила на  важливості виховного потенціалу уроку в цілому, бо діти використають набуті знання і навички у власному житті. Також, Світлана Іванівна відзначила , що сучасні діти страждають від браку уваги з боку дорослих через шалений темп життя, тому формувати правильне  уявлення про стосунки у сім’ї вони повинні на зразках вчинків літературних героїв. А завдання вчителя – у доступній формі вирішувати з учнями порушені у творах проблеми.

  Вдалим продовженням тематики семінару став виступ вчительки зарубіжної літератури Бичківської ЗОШ І-ІІ ступенів Музики Н.К. на тему: «Шляхи реалізації виховної функції уроку як засобу розвитку інформаційної культури особистості через взаємодію учасників педагогічного процесу». Наталія Корніївна зуміла переконати присутніх у тому, що на уроці літератури головним є саме виховний аспект; презентувала ефективний інструментарій, завдяки якому стане можливим вдосконалення особистості учня, розвиватимуться його почуття. Основним завданням учителя на сучасному етапі є підготувати учнів до життя, «дати їм вудочку, а не готову рибу».

    Завершальним позитивним акордом зібрання і справжньою емоційною розрядкою стало тренінгове заняття для педагогів під назвою «Розвиток творчих здібностей учнів на уроках зарубіжної літератури», яке провела Квасниця Олександра Ярославівна, керівник районного методичного об᾿єднання вчителів зарубіжної літератури. Вчителі на мить перетворилися на дітей, із задоволенням брали участь у різноманітних вправах, які покликані розкривати творчий потенціал. Гра «Запрошення на чай» допомагає людям зблизитися, окреслити коло інтересів, цікаві грані характеру, особливі обдарування. Справжньою розвагою стало вгадування літературного персонажа за пантомімою. Світлана Олександрівна Дячок продемонструвала справжню акторську майстерність, показуючи того чи іншого персонажа. А «діти» навперебій вгадували літературних героїв.

    Тішить те, що ряди вчителів зарубіжної літератури поповнюють молоді педагоги, з яким познайомилися під час семінару. Це означає, що школа живе, оновлюється та наповнюється новими силами.

  Надворі дув пронизливий, холодний зимовий вітер… Але на душі були тиша і умиротворення. Недарма кажуть: коли збираються друзі, то завжди гарна погода.  

 

Пуляк Марія Зенонівна,

учитель зарубіжної літератури Улашківської ЗОШ І-ІІІ ступенів

Переглядів: 645 | Додав: adminosvita | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: