Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

Суббота, 20.04.2024
Головна » 2016 » Ноябрь » 30

 Маленька жінка… Ніжна та тендітна,

 Але завзяття їй не позичати!

 І у часи для України грізні

 Вона народ уміла захищати.

Не підкорялась жодній чужій владі.

 Відстоювала правду без страху.

До боротьби відважно закликала

 Й підтримувала вольності жагу.

        Згадуючи видатних західноукраїнських діячів минулого, ми з особливою пошаною називаємо ім’я талановитої письменниці, педагога, однієї з організа-торів жіночого руху в  Галичині Іванни Омелянівни Блажкевич –сучасниці Іва-на Франка і Василя Стефаника. Про цю жінку ходили легенди і за її життя, і після нього. Вона залишила по собі цікаву літературну спадщину і світлу па-м’ять серед галичан. Твори її жили в пам’яті народній, передавались з уст в уста. Це, напевно, найбільше щастя митця, коли твоя муза, твоя щира душа плекається народом упродовж десятиріч. Щирий, сильний голос вірної дочки народу визнаний офіційно лише в 1963 році, коли її було прийнято до Спілки письменників України.
        Іванна Омелянівна була українською патріоткою. Її завжди оточували кра-щі представники української інтелігенції, письменники.   Усе життя Іванни Блажкевич — це бойова лінія. Прожила вона довго, та жодній владі до вподоби не була. Ця сильна, мужня жінка не зламалася, своє обдарування відд ... Читать дальше »

Переглядів: 524 | Додав: adminosvita | Дата: 30.11.2016 | Коментарі (0)

Вкраїна в нас єдина й неподільна,

Калиною і мовою прадавньою зоріє у світи.

Ми зустрічаєм щиро у Джуринській школі хлібом-сіллю

Всіх, хто побажав з добром сюди прийти.

 

Шановна госте! Хай Вам буде затишно у нашім домі,

Нехай залишиться у серці тільки позитив.

Чортківщина - Луганщина – Вкраїни рідні доні,

Дай, Боже, щастя всім і подаруй нам злагоду і мир!

         Саме такими теплими словами привітно зустріла Джуринська ЗОШ І-ІІІ ступенів гостю із Луганщини Уженко Ірину Вікторівну, яка у форматі проекту «Змінимо країну разом», зініційованого Міністерством освіти і науки України, перебувала у Чортківському районі з метою обміну досвідом в освітній сфері. Працює вона вчителем початкових класів у СЗОШ  №17 м. Сєвєродонецька.

         Після офіційної розмови із адміністрацією школи наша гостя доторкнулася до історії с.Джурин у музеї духовного відродження «Берегиня», перегорнувши сторінки експрес-путівника «Музей врата духовності нам відкриває».

         Справжньою оазою українства стало літературно-мистецьке свято «Добре бачиться тільки серцем», присвячене 130-річчю від дня народження відомої на західноукраїнських теренах пи ... Читать дальше »

Переглядів: 440 | Додав: adminosvita | Дата: 30.11.2016 | Коментарі (0)